Vogelvriendelijk huis

Voordat je een valkparkiet los laat vliegen moet je eerst zorgen dat je woning “vogelvriendelijk” is; let op de volgende punten:

- Zijn alle ramen en deuren gesloten zodat de valkparkiet niet beklemd kan raken tussen een deur of kan ontsnappen via een openstaand raam?

- Staan er geen giftige planten?

- Zijn de gordijnen dicht zodat je valk niet tegen het glas kan vliegen?

- Zijn alle (elektrische) bedradingen goed weggewerkt achter stevige plinten?

- Zijn er geen andere dieren die je valkparkiet kunnen najagen?

- Is er geen open vuur (gasfornuis, open haard) of hete kachel waaraan hij zich kan verwonden? (let op! Ook een juskom,theepot e.d zijn gevaarlijk voor een valkparkiet, hij kan hier zijn kopje in steken of er op gaan zitten waardoor de theepot omvalt en zich hieraan verbranden, vaak met fatale afloop!)

- Heb je eventuele aquaria of viskommen afgedekt zodat de valkparkiet hier niet in kan vallen? (en verdrinken) ook afwaswater e.d zijn natuurlijk levensgevaarlijk voor de valk.

- Kan de valk niet achter een kast vallen en staan er geen bloemvazen? (het is voor jou en voor het dier niet prettig als hij achter een kast valt. Meestal kost het uren om de valk er achter vandaan te krijgen. Ook LEGE bloemvazen e.d zijn gevaarlijk, als de valk hier eenmaal inzit komt hij hier zonder hulp niet meer uit!)

- Weten andere huisgenoten dat het dier los vliegt? (zij kunnen plotseling de kamer binnenkomen en het dier kan hier erg van schrikken, en als het bijv. een gekortwiekt dier is kunnen ze per ongeluk op het diertje gaan staan).

- Heb je geen plafondventilatoren die aan staan? (als het dier er tegenaan vliegt is het ten dode opgeschreven).
Welke planten zijn giftig voor de valkparkiet?
Hieronder vindt je een lijst met planten die giftig/schadelijk zijn voor mensen en dieren (deze lijst wordt momenteel nog steeds uitgebreid). Als de plant een Nederlandse naam heeft staat deze vooraan, de naam tussen haakjes is de Botanische (Latijnse) benaming; bijv. Nachtschade (Solanium).

En naast giftige planten kan je beter ook ervoor zorgen dat er geen cactussen met scherpe doornen in de huiskamer staan, niet zo leuk voor je valkje als hij er aan knabbelt of er op gaat zitten!


Alle aronskelkachtige gewassen (Araceae)


Aronskelkgewassen zijn te herkennen aan hun typische bloeiwijze; waarbij de witte of crèmekleurige kolf omgeven is door een groot wit, geelachtig of lichtroze omhulsel (Spatha).
Hieronder staan een aantal bekende aronskelkachtige die in de bloemenhandel verkrijgbaar zijn:

(Dieffenbachia)
(Spathiphyllum floribundum)
(Spathiphyllum wallisii)
(Zantedeschia aethiopica)
(Zantedeschia elliottiana)
(Zantedeschia rehmannii)


Alle wolfsmelkachtige (Euphorbiaceae)
Dit geslacht telt over de hele wereld 1600 soorten, kenmerk van alle Euphorbia’s is het witte melksap, dat huiduitslag e.d kan veroorzaken. Voor veel dieren is het sap van de plant dodelijk! De tirucalli is ook gevaarlijk voor mensen, houdt deze plant buiten bereik van (kleine) kinderen.

Ik noem de bekendste vertegenwoordigers van het soort die vaak in de huiskamer te vinden zijn:


  (Euphorbia lophogona)
Christusdoorn (Euphorbia milii)
  (Euphorbia tirucalli) zeer giftig!
  (Euphorbia obesa)
Kerstster (Euphorbia pulcherrima)


Alle ficusachtigen (Ficus)
Ik noem de bekendste vertegenwoordigers van het soort die vaak in de huiskamer te vinden zijn:

(Ficus elastica)
(Ficus benjamina)
(Ficus pumila)
(Ficus lyrata)
(Ficus deltoida)

Alle planten uit dit geslacht noemt men in het Nederlands rubberplant of ficus.


Alle planten uit het geslacht Oleander
Dit betreft een volstrekt giftig geslacht uit de familie van de hondsdrafgewassen (Apocynaceae). Er zijn slechts twee soorten bekend:


Nerium oleander


Alle nachtschadeachtigen (Solanaceae)
In het reusachtige geslacht Solanum, dat ongeveer 1500 soorten omvat en tot de familie van de nachtschadegewassen behoort, vinden we bomen, struiken, halfstruiken en kruiden over de hele wereld verbreid. Van de als kamerplant populaire nachtschade zijn bij ons slecht twee variëteiten te koop:
Nachtschade (Solanium pseudocapsium)
Nachtschade (Solanium capsicastrum)
Doornappel (Datura)

Let op: de felgekleurde, smakelijk uitziende vruchten zijn zeer giftig!


Aucuba
Van deze altijdgroene struik uit Oost - Azië wordt maar één soort gekweekt, die vanwege zijn grootte eerder bij kuip- dan bij potplanten hoort. Dit kornoeljegewas (cornaceae) is bij ons in verschillende bontgekleurde varianten te koop. Hieronder noem ik de bekendste:


Aucuba (Aucuba japonica)
Aucuba (Aucuba crotonifolia)
Aucuba (Aucuba variegata)
Aucuba (Aucuba picturata)
Aucuba (Aucuba goldieana)

Let op: de rode bessen die de plant vormt zijn erg giftig!


Azalea
Bij elkaar kent men meer dan 1000 verschillende rhododendronsoorten. Dit heidekruidgewas (Ericaceae) hoort thuis in Oost-Azië, van China tot Japan. Hieronder noem ik de twee variëteiten die voor de huiskamer in aanmerking komen:

Japanse Azalea (Rhododendron obtusum)
Indische Azalea (Rhododendron simsii)


Cantharanthus
Overal in de tropen kan men deze kleine halfstruik met zijn witte, roze of rode bloemen aantreffen. De plant behoort tot de familie van de Apocynaceae, is giftig en verwant met de eveneens giftige maagdenpalm.
De variëteit is vaak in de huiskamer te vinden:

Cantharanthus (Cantharanthus roseus)
Maagdenpalm ()


Alpenviooltje (Cyclaam)
Dit primulagewas (primulaceae) hoort niet thuis in de Alpen, maar in de heuvelketens van het oostelijk Middellandse Zeegebied. Er zijn tegenwoordig ook “mini-cyclamen” verkrijgbaar. Maar deze variëteit is de bekendste vertegenwoordiger van het soort:


Cyclaam of Alpenviooltje (Cyclamen persicum)


Gloxinia
Bij dit gesneriagewas (gesneriaceae) uit tropisch Amerika kan de naam makkelijk tot misverstanden leiden, de verwarring met de naam kwam doordat twee verwante soorten allebei als gloxinia verkocht worden, de eerstgenoemde soort is een kamerplant en wordt verkocht onder twee namen:


Gloxinia (Gloxinia sylvatica) of (Gloxinia Latifolia)

Officieel is alleen de eerste benaming botanisch correct, maar toch worden beide benamingen gebruikt
De Sinningia hybriden zijn eigenlijk tuinplanten, maar zijn toch ook in de huiskamer te vinden:


Gloxinia (Gloxinia Sinningia)


Herfststijlroos


Hyacint
Dit bolgewas koopt men meestal in de winter of het voorjaar als bloeiende potplant in de bloemenwinkel, ze zijn verkrijgbaar in de volgende kleuren: wit, roze, blauw en rood.
Let op: zowel de bol, het blad en de bloemen zijn giftig!


Kerstroos
Klaproos


Hedera

Naast de verscheidene kweekvormen van de hedera helix, ssp. Canariensis, de H. Colchida en de Kaukische klimop, zijn het vooral de talloze soorten, variëteiten van de Hedera helix, die voor de huiskamer van belang zijn, bladgrootte, -vorm, -kleur verschillen enorm; er komen voortdurend nieuwe kweekvormen op de markt en andere verdwijnen weer, zodat het weinig zin heeft om de talloze fantasienamen te onthouden. En ook bestaan er grote verschillen tussen jonge en oude planten.

Let op
: alle soorten van dit Araliagewas zijn giftig!


Monnikskap
Narcis
Peperboompje
Rododendron


Sierasperge
Dit uit Afrika en Azië stammende leliegewas (Liliaceae) is bij ons vertegenwoordigd door meerdere soorten en variëteiten, die vaak in de huiskamer te vinden zijn. Hieronder vindt je de bekendste soorten/varianten:


Sierasperge (Asparagus densiflorus “Sprengeri”)
Sierasperge Sierasperge (Asparagus steaceus “plumosus”)
Sierasperge Sierasperge (Asparagus steaceus “plumosus nana”)
Sierasperge Sierasperge (Asparagus asparagoides)
Sierasperge Sierasperge (Asparagus falcatus)


Slangenwortel
Wonderboom
Zevenboom
Zeepkruid
Zijdeplant
Zwarte peperboom