Huisvesting

Een valkparkiet heeft een ruim verblijf nodig, hij moet de mogelijkheid hebben om lekker te kunnen klimmen en de kooi moet ruim genoeg zijn; het dier moet zijn vleugels kunnen strekken.
De minimummaten voor een valkparkieten verblijf zijn 80x40x60 cm maar uiteraard geldt: hoe groter hoe beter.

Een valkparkiet is heel goed te houden in een zogeheten jockkooi (die eigenlijk voor papegaaien bedoeld is) en ook een kamervolière van tarananzi kan uitstekend dienst doen als valkparkietenkooi.

In het verblijf dienen enkele zitstokken van goede dikte aanwezig te zijn. De minimumdikte is ongeveer 25 mm, als de zitstokken te dun zijn ontstaan er vergroeiingen aan het pootje, die daarna niet meer te corrigeren zijn. Ook is het raadzaam om zitstokken van verschillende diktes in het verblijf aan te brengen, zo blijft de klemkracht van het pootje optimaal.

Hoed u ook voor de schuurpapier hulzen die je om de zitstokken kunt schuiven, het doel hiervan zou zijn dat de nageltjes afslijten, maar ook de huid van voetzooltje slijt hierbij af! Dit is erg pijnlijk voor de vogel en kan infecties aan het voetzooltje veroorzaken. Een ander gevaar zijn de plastic zitstokken met ribbels, ze zijn niet comfortabel voor de vogel en ze zijn moeilijk te reinigen, en dus zijn ze een ideale broedplaats voor bacteriën.


Besteed ook aandacht aan de bodembedekking; schelpenzand kan in de oogjes van vogels terecht komen en kan beschadigingen en/of ontstekingen aan het oogje veroorzaken. Ook kunnen er luchtweg problemen ontstaan, (zowel voor mens als dier!!!).

Beukensnippers kunnen gaan schimmelen als het nat wordt, pas er mee op, schimmels kunnen dieren ziek maken.

Wij zelf adviseren ZeoPet met een korrelgrootte van 2,5-5 mm bodembedekking) met wonderlijke eigenschappen, dit is een stofarme bodembedekking geheel uit de natuur en zonder chemische toevoeging en nadien als bodemmest te gebruiken,of in de klico, heeft als extra voordeel dat het absorptievermogen erg hoog is en veel minder schoon te maken, gaat 5 keer langer mee dan welk andere bodembedekker, (dus zeer goedkoop), ook zeer geschikt als kattebakvulling!

Vraag er naar bij uw dierenspeciaalzaak, waar niet verkrijgbaar.

Zeoliet is verkrijbaar bij vele dealers in Nederland en Belgie zie www.zeolite-products.com verkrijgbaar in zakken van 25 kg.

Valkparkieten zijn erg intelligente kaketoes (en geen parkieten zoals de naam doet vermoeden) en hebben daarom veel en afwisselende bezigheden nodig. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan klimtouwen, touwladders, houten laddertjes, belletjes, schommeltjes etc. Ook wilgen-/fruitbomentakken (nooit geen eikenhout) bieden de valkparkiet afwisseling en ook voorkomt het dat ze aan hun verblijf gaan knagen.

Plaats in geen geval een spiegeltje of namaakvogel in de kooi, de kans is groot dat het valk denkt dat er een ander valkje in de spiegel zit met als gevolg dat het valkje alleen nog maar oog heeft voor het spiegeltje en dus de verzorger negeert of agressief gedrag gaat vertonen naar zijn verzorger. Een ander risico is dat het valkje verliefd wordt op zijn spiegelbeeld, ook in deze situatie is het valkje moeilijk te benaderen, en het probleem is niet opgelost als het spiegeltje uit het verblijf wordt verwijderd; het valkje kan er agressief of juist erg triestig van worden. Gezien het feit dat u dit beter kunt voorkomen, plaatst u dus liever geen spiegeltje in de kooi. En wat betreft het plaatsen van een namaakvogel in het verblijf; ook dit is niet aan te raden want veelal wordt ook hier de vogel agressief van naar de verzorger toe.
Het is dan veel beter om een tweede valkparkiet erbij te nemen.